Klik hier voor recente recensies over Moeder de Gans

Is e-mail veilig?

Het gevaar met mailen is voornamelijk dat de bestanden (attachment of aanhangsel) die u via uw mail doorstuurt virussen of virale scripts kunnen bevatten. Als u zo'n bestand uitvoert (dwz. opent vanuit uw mailprogramma) wordt het virus geactiveerd. In bijna alle gevallen zal het virus zich voordoen als een onschuldig of blijkbaar niet goed werkend programmaatje.

Een virus dient zich aan als .exe of .com bestand terwijl een viraal script opduikt onder verschillende vormen, het kan zich net als een 'echt' virus vermommen door van naam te veranderen iedere keer als het wordt uitgevoerd en vervolgens weer verstuurd wordt. Het wellicht bekendste virus is de 'I Love You' worm van enige tijd terug.

Daarover meer onder Virussen en Trojans.

Samengevat is het momenteel zo dat er naast de dagelijks nieuwe virussen er ook een hele trits varianten opduiken van reeds bestaande virussen. De ene variant is al sluwer dan de andere. Let dus extra op mails rond moeder/vaderdag, verjaardagen, chainletters, leuke speelgoedjes, grapjes enzovoorts.

Open geen attachments die eindigen op .VBS, .JS, .WSH (en nog vele andere extensies) als u niet weet van wie het precies komt en waarom u het überhaupt toegestuurd krijgt.

Wat kan ik doen om een besmetting via mail te voorkomen?
1. Gebruik een virusscanner op uw computer.

2. Open nooit een attachment/aanhangsel rechtstreeks uit uw mailprogramma. Als u het echt nodig zou vinden het attachment te openen, bewaar het dan eerst op de harde schijf en open het dan pas, dit zorgt dat een virusscanner niet 1 maar 2 passes krijgt om het te herkennen. De eerste maal als het virus zich aandient via uw mailprogramma en de tweede maal als u het bewaart op de harde schijf. Varianten zullen op deze manier beter herkend worden.

2a. Hoe bewaart u een attachment op uw computer? Selecteer Save to disk / Bewaar op schijf in plaats van open it/open bestand. Maak ergens een folder (map) aan die bijvoorbeeld c:\attachments heet en bewaar daaronder de attachment/aanhangsel bestanden.

Vraagt anders eens aan een Premium Support deskundige hoe u dit het best kan doen.

3. Voor Microsoft producten als Outlook Express en Outlook 97/98/2000 voert u het beste de office updates uit. Er bestaan daarnaast ook tools zoals Analogx Script Defender die voor een groot aantal scripts zullen vragen of u zeker bent dat u het betreffende bestand wenst uit te voeren. Dit is een goede 'reminder' voor de verstrooide gebruiker of verstrooide familieleden van minder verstrooide gebruikers.

Meer tips op de pagina 'Hoe beveilig ik mijn gegevens'.

Als u een vertrouwelijke e-mail wenst te versturen, kunt u PGP software gebruiken. Deze software versleutelt uw mail met een paswoord.

 

© 1993-2017 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid