Wat is een virus, Trojan trojans virale scripts worms backdoors en site script attacksWat is een virus, Trojan trojans virale scripts worms backdoors en site script attacks

Wat is een virus?

Een virus is een traditioneel gegeven in de computerwereld sinds de computer algemeen in gebruik werd genomen. Met een virus bedoelt men  programma's die geschreven worden om zoveel mogelijk schade aan te richten.
Het woord virus wordt ontleend aan de natuur van dergelijke programma's. Net als een 'levend' organisme dat ziekten (uw computer doet raar) of zelfs dood (uw computergegevens worden zwaar beschadigd) verspreidt, zal het zich op de kosten van de gastheer (de computer) vermenigvuldigen en opnieuw verspreiden.
 

Afhankelijk van de aard (makelij) zal het virus schade aanrichten of niet. De 'ongevaarlijke' virussen zijn in de minderheid, moeilijk herleidbaar en worden meestal herkend als joke virussen. De virusscanners houden er rekening mee zodat varianten op hetzelfde thema, hoewel minder schadelijk, toch snel herkend zullen worden. wat is een virus

Uw computersysteem raakt meestal besmet door uitwisseling van bestanden via elektronische post, via bestanden die u van vrienden krijgt, via cd's, zip disks, diskettes, tapes enzovoorts. Een niet te onderschatten bron van besmetting is ook het gebruik van illegale kopieŽn van commerciŽle software.

Verschillende types virussen:

Virale scripts

Trojans

Worms

Backdoors

Site/script attacks

Virale scripts
Virale Scripts worden uitgevoerd als afzonderlijk bestand of via Macro's. Daarom is het ook ten zeerste aan te raden uw Word, Excel en andere Macro Enabled bestanden eerst op uw schijf te bewaren als u een virusscanner heeft aan staan. De virusscanner zal zo bij het bewaren en/of openen van een dergelijk bestand een 'pass' krijgen om eventuele viruscodes op te sporen.

Trojans
Zo nu en dan hoort u wel eens een virus als Trojan bestempeld worden. Dit verwijst naar het Trojaanse paard (virus programma) waarmee de Griekse soldaten (verborgen programma's) werden binnengesmokkeld in Troje en zo de stad (computer) veroverden. 

Een programma besmet met een Trojan Horse Virus laat een programma in het werkgeheugen (ram) achter dat zodra u verbinding maakt met het internet (bijvoorbeeld via IRC) contact zoekt met een of meerdere centrale machines.
Als dat is gebeurd, is het mogelijk uw computer op afstand te (volledig te) controleren en/of de paswoorden van uw machine door te geven aan derden.

Er bestaan programma's die in de grijze zone tussen Trojan en Remote Control opereren. Back Orifice bijvoorbeeld werd niet als Trojan gelanceerd maar wordt als Remote Control programma gratis ter beschikking gesteld.

Enkele virusmakers spelen hier handig op in om via kleine stukjes Trojaans programmeerwerk ongemerkt de controle over uw gehele machine in handen te krijgen. Meestal wordt dergelijke programmatuur gebruikt bij een gerichte aanval. 

Een tool zoals een personal firewall zal indien een dergelijke Trojan probeert verbinding te maken met een server, de uitgaande verbinding blokkeren en u hiervan op de hoogte stellen.

Worms
Worms zijn virussen die uitdrukkelijk gebruik maken van 'voortplanting' om zo snel mogelijk zoveel mogelijk gastheren (computers) te besmetten. Al dan niet met de bedoeling gegevens te stelen of computersystemen van het net te halen. De 'I Love You' worm is hiervan een sprekend voorbeeld. Binnen een dag werden duizenden of zelfs honderdduizenden e-mail systemen overbelast door de overvloed aan I Love You mails.

Als u zo'n worm opent, zult u in de meeste gevallen plots uw outbox (te verzenden berichten) zien groeien,  tot er een bericht klaarstaat naar iedereen in uw adresboek. Op dergelijke momenten is het handig om een tool als "zonealarm" geÔnstalleerd te hebben waarmee u ALLE internetverkeer kunt verbreken.

Hierover meer onder "veilig surfen".

Backdoors
Met backdoor wordt een kwaadaardig achterdeurprogramma bedoeld dat de aanvaller in staat stelt om de 'volledige' controle over uw computer te verkrijgen. Deze programma's worden meestal geactiveerd zonder uw medeweten.

Site/script attacks
Wegens kwetsbaarheden in sommige browsers is het mogelijk om via een site rechtstreeks op uw harde schijf (bestanden) te komen, om zo mogelijk uw harde schijf volledig te wissen.

Security updates zijn hiervoor noodzakelijk! De betreffende security updates voor Microsoft Internet Explorer kan u downloaden/installeren via http://windowsupdate.microsoft.com. Voor andere browsers kunt u het beste naar de site van de browserfabrikant surfen.

Hoe test ik mijn virusscanner ?
U kunt uw virusscanner testen door gebruik te maken van een eicar file. Het EICAR is het Europese instituut voor antivirus bestrijding. http://www.eicar.com/anti_virus_test_file.htm is de link die u gebruikt voor het testen van uw scanner.

Als u op een van de eicar bestanden (uitgezonderd eicar.com.txt) klikt en dit (bestand) probeert te downloaden zal uw scanner een virusalarm geven (tenminste als uw scanner de EICAR testfile ondersteunt). Deze eicar files zijn standaard tests die GEEN viruscode bevatten. Gebruik van deze testfiles is volgens de eicar site op eigen risico.

© 1993-2017 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid -