De wasbeer

De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen. Hoewel hij eruit ziet als een kleine gemaskerde beer beschikt hij toch over het klimvermogen van een berggeit, over het grijpvermogen van een aap en de zwemtalenten van een vis.

De wasbeer behoort tot de kleine beerachtigen en leeft van origine in Canada en de Verenigde Staten in de nabijheid van water en gebieden met bos. Frappant is dat de laatste 20 jaar steeds meer wasberen worden gesignaleerd in Europa.

Een wasbeer maakt zijn nest vaak boven in een holle boom. Deze kleine beer is een volleerd klimmer en heeft hierdoor een groot voordeel bij het zoeken naar voedsel. Als bessen hoog boven de grond hangen, zal hij niet aarzelen de boom of struik te beklimmen.

In het bos haalt hij ook zijn eikels, bessen, graan en fruit. Hij gebruikt zijn vingers hierbij heel slim en kan nauwkeurig de schillen van de vrucht en de doppen van de eikels scheiden. Zijn vingers zijn goed ontwikkeld en zeer geschikt voor dit betere pelwerk.

Naast het plantaardige voedsel dat hij nuttigt, eet hij soms vogeleieren, insecten en af en toe kleine zoogdieren. Een duik in het water in de strijd om zijn voedsel zal hem niet afschrikken.

 

Een staande jonge wasbeer.

 

De wasbeer volgens Picasso

 

Nog een staande wasbeer.Jonge wasbeertjes en een wasbeer in het donker.

 

Enkele jaren geleden vertelde een inwoner uit Voeren mij over zijn bijzondere ervaring met een wasbeer. Hij had al enkele dagen een vreemd dier rond zijn boerderij zien scharrelen. Dit zorgde voor de nodige commotie binnen zijn kippenhok. Kippen schijnen zeer goed door te hebben wanneer er een serieuze vijand op de loer ligt.

Volgens de boeken waarover deze Voerenaar beschikte moest het gaan om een wasbeer. Hij was er zeker van dat het geen das kon zijn. Deze zou hij te allen tijde herkennen, aangezien dit een dier is dat je in Voeren nog regelmatig kunt tegenkomen op bepaalde uren van de dag.

Wasberen schijnen over een dusdanige intelligentie te beschikken dat zij menselijk gedrag eenvoudig kunnen kopiŽren.

Volgens de landbouwer werd hij bespied door de wasbeer vanachter een boom terwijl hij zijn kippen voerde. De wasbeer onthield exact hoe de man de deur opende naar zijn kippenhok. Nadat hij vertrokken was, kwam de wasbeer tevoorschijn en kopieerde vervolgens de handelingen om de deur naar het kippenhok te openen (natuurlijk zat op deze schuurdeur geen slot, afgesloten met een sleutel, maar alleen een schuif). Vervolgens nam de wasbeer alle kippen mee en ging ervandoor. De man vond de volgende dag zijn kippenhok helemaal leeggeroofd, de deur stond gewoon wagenwijd open! 

Dit lijkt natuurlijk een sterk en prachtig verhaal. De Voerenaar die mij dit vertelde had in ieder geval geen goed woord over voor de wasbeer. Wat wij wel zeker weten, en wat iedereen gemakkelijk zelf kan nalezen op internet, is dat een wasbeer in ieder geval een zeer bijzonder behendig en intelligent wezentje is.  Rogier Goessens

Update 12 juli 2014: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140709_01172936 Wasbeer gespot in Voeren.
 


 

© 1993-2017 Moeder de Gans -- Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid --