Wat doe ik bij een besmetting?

Gebruik uw virusscanner om het virus van uw computer te verwijderen. Laat uw virusscanner alle harde schijven op uw computer onderzoeken, het is mogelijk dat er al een hoop andere bestanden besmet zijn  die uw systeem steeds opnieuw besmetten. Het is het beste als u een dergelijke scan  wekelijks uitvoert.

Laat uw virusscanner de gevonden besmettingen ook automatisch desinfecteren en neem contact op met de antivirus software fabrikant indien dit niet zou lukken.

Informeer ook de persoon van wie u het bestand / medium ontving. Doe dit vriendelijk, de kans dat de persoon niet wist dat het bestand besmet was, is zeker niet ondenkbaar. Hij of zij zal u zeker dankbaar zijn.

Liep u de besmetting via mail op?
Stuur een e-mail bericht terug naar de persoon die u de besmette mail toestuurde.
Let er op geen Reply te doen, dwz. direct te antwoorden op de besmette mail. Anders stuurt u het besmette bestand terug het net op richting afzender die het wellicht onbewust opnieuw opent en uitvoert.

Wees vriendelijk en beschuldig niemand. Waarschijnlijk wist de betreffende persoon van niets toen hij/zij het bestand opende, dus uitvoerde en vervolgens u (u bent u dan opgenomen in zijn/haar adresboek) ook blootstelde aan dit potentiŽle gevaar.

Verwijder de mail in zijn geheel of bewaar de tekst, die belangrijk kan zijn, ergens anders. Dit kunt u doen door via [CTRL] + [A] en daarna [CTRL] + [C] de tekst te kopiŽren naar bijvoorbeeld een leeg document onder notepad of wordpad [CTRL] + [V]. Of bewaar het bestand elders (My Documents / Mijn Documenten).

Op dezelfde manier kunt u bijvoorbeeld macro virussen simpel en effectief uitschakelen. Bewaar uw besmette bestand naar .txt (tekstbestand) waardoor de macro's niet bewaard kunnen worden en verwijder het besmette bestand.

Tip! Maak eventueel een standaard e-mail bericht dat u iedere keer weer kunt gebruiken wanneer u een besmet e-mail bericht ontvangt. Sla dit bestand ergens op in uw e-mail programma waar u het altijd snel en gemakkelijk kunt terugvinden. Dergelijke standaard e-mail berichten besparen u een hoop werk wanneer u weer een besmet e-mail ontvangt.

 


 

© 1993-2017 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid -