Klik hier voor recente recensies over Moeder de Gans

Hoe beveilig ik mijn gedeelde mappen?

Naast het gebruik van een Personal Firwall/Security Systeem kunt u een beperkte beveiliging opstellen door het gebruik van sharepaswoorden en permissies en, beter nog, het uitschakelen van de share mogelijkheden van uw computer.

Zolang uw computer niet besmet is met een backdoor (subseven, back oriffice) dan bent u  voor niet-expert hackers behoorlijk veilig. Toch is het geen slecht idee de personal firewall eens te installeren wegens de extra veiligheid die dergelijke software met zich meebrengt. Vooral kabel en adsl gebruikers zullen hier wel bij varen. Het risico bij het gebruik van shares op een publiek netwerk is nooit te herleiden tot 0.

Windows 9x gebruikers zijn kwetsbaarder doordat er hackertools bestaan die gebruik maken van fouten/kwetsbaarheden in het besturingssysteem zelf om de shares of andere facetten ervan te misbruiken. Het is al dan niet mogelijk om hier iets aan te veranderen.

Voor Windows NT gebruikers is het risico kleiner wegens de (de) hogere veiligheidsvereisten die bij het opbouwen van NT van kracht waren. Een NT zonder servicepacks is spijtig genoeg even kwetsbaar of zelfs kwetsbaarder dan een Windows 9x machine. Het correct gebruik en uitvoeren van servicepacks en hotfixes is evenwel niet iets wat door iedere leek kan gedaan worden en vereist enige technische kennis. Ook hier weer is het gebruik van hackertools een van de mogelijke manieren om de ingebouwde security van het besturingssysteem te omzeilen. De NT user-level access zal een het onrechtmatig gebruik van de shares op uw computer meestal tegengaan.

Reken daar echter NIET op als u met het Internet verbonden bent.
Zorg er dus voor dat op AL uw file/printer shares de everyone group GEEN rechten heeft. Microsoft heeft een knowledgebase (http://support.microsoft.com/ ) met richtlijnen rond het aansluiten van NT systemen op het Internet. Meer technisch onderlegde gebruikers van Windows NT verwijzen we door naar de NT security F.A.Q. onder http://www.it.kth.se/~rom/ntsec.html

 

1993-2017 MoederdeGans.be -- Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid --