gans, de gans, ganzen, de ganzen


Als
gans is wat u zoekt?

Zoek dan niet langer verder want Moeder de Gans in Teuven presenteert
u graag de meest relevante informatie over de gans.


De tamme gans als ‘‘waakhond''

De gans wordt al sinds mensenheugenis als huisdier gehouden. De oude Egyptenaren en Romeinen vonden dit waterdier al ideaal als ‘‘waakhond'' in huis. Dat is niet zo gek want zij zet het bij het minste of geringste geluid al op een luid gegak.

De tamme gans is meestal wit en is in Nederland en België ook in het wild terug te vinden. Ook hier komt het ‘‘waakhond'' instinct goed naar voren. De dieren leven in een groep, waarvan er altijd een paar op de uitkijk staan. Normaal gesproken gakken de ganzen zachtjes. Dit geeft aan dat de dieren het naar hun zin hebben. Als er een vijand nadert, slaan de ganzen op de uitkijk luid alarm, wat de groep alert maakt. Vijanden van de ganzen zijn onder andere vossen, egels, eksters en kraaien, die het hebben voorzien op de eieren en kuikens van de dieren.


Succesvolle actie tegen ganzen- en eendenpaté in Nederland!

Na een actie van Wakker Dier tegen de verkoop van foie gras wordt in alle zeven Makro-vestigingen de ganzen- en eendenleverpaté uit de schappen gehaald. De paté wordt namelijk op een dieronvriendelijke wijze geproduceerd.

Ganzen en eenden worden voor het maken van de paté twee tot drie keer per week opgesloten in kleine ijzeren kooien en onder dwang gevoerd. Wekenlang krijgen de dieren een trechter van zo'n 30 centimeter in hun keel geduwd om ongeveer een kilo maïs te verwerken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot tien keer zo groot wordt.

Een woordvoerder van de stichting is verheugd dat de Makro in Amsterdam zo snel reageerde en direct is begonnen de schappen leeg te halen. Na overleg met de andere vestigingen, is besloten om overal de "delicatesse" weg te halen. Makro-woordvoerder B. Vukking zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de productiemethode van de delicatesse.

De foie gras in Nederland wordt geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland wordt volgens Wakker Dier jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in restaurants en rond de kerstdagen. In Nederland, Zwitserland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van de delicatesse verboden.

Bron: www.wakkerdier.nl


Voor meer info over de gans klik op onderstaande link.

Gans is wat u zoekt? klik dan hier voor alles over Moeder de Gans


© 1993-2019 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid