Overzicht van alle Nederlandse Michelin sterrenrestaurants
       in 2006 en 2007
00000


'Michelin Sterren
update'

Maandagmiddag werd in Amsterdam bekend gemaakt wie van de Nederlandse restaurants de felbegeerde Michelin Sterren van 2006 - 2007 kregen, mochten houden of moesten inleveren.

Twee restaurants promoveerden van een naar twee sterren. Het gaat om de restaurant Apicius uit Castricum en De Leest in Vaassen. Het Rotterdamse Restaurant Parkheuvel verloor twee van z’n drie sterren en zakte terug naar een ster. Op dit moment blijven aan kop met drie sterren, het restaurant Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle.

  • nu 81 restaurants met 1,2 of 3 sterren
  • Parkheuvel van 3 naar 1 ster
  • De Leest en Apicius van 1 naar 2 sterren
  • 1e ster voor Het Groot Paradys, Solo, De Grië , Cheval Blanc, Le Marron, Bretelli en Brienen aan de Maas
  • ster vervallen voor Christophe, 't Nonnetje en De Heeren van Harinxma
  • nieuwe categorie: veelbelovende restaurants: De Leuf (veelbelovend 2 sterren), Die Heere Sewentien en De Vlindertuin (beide veelbelovend 1 ster)
  • 16 x nieuwe Bib Gourmand, 9 in Amsterdam!!

 

3 ***

Oud Sluis Sluis
De Librije Zwolle

2 **

Inter Scaldes Kruiningen
Ron Blaauw  Ouderkerk aan de Amstel
De Bokkedoorns                                      Overveen
Apicius (+1) Castricum
De Lindenhof Giethoorn
Beluga Maastricht
De Zwethheul Schipluiden
De Leest (+1) Vaassen

1*

Onder de Linden Aduard
Het Koetshuis Bennekom
Wolfselaar Breda
Le Cirque Den Haag
Koriander Drachten
Lai Sin's restaurant Driebergen
De Roggebot Ermelo
Solo (+1) Gorinchem
De Bokkepruik Hardenberg
De kromme Dissel Heelsum
De Kromme Watergang Hoofdplaat
Kasteel Heemstede Houten
Schathoes Verhildersum Leens
Tante Koosje Loenen aan de Vecht
Auguste Maarssen
Da Vinci Maasbracht
Au Coin Des Bons Enfants Maastricht
Tout à Fait Maastricht
Het groot Paradys (+1) Middelburg
Latour Noordwijk
De Vrienden Van Jacob Santpoort-Noord
De Leuf Ubachsberg
Karel V Utrecht
De Nederlanden Vreeland
De Grië (+1) West aan Zee
La Rive Amsterdam
Vermeer Amsterdam
Ciel Bleu Restaurant Amsterdam
Yamazato Restaurant Amsterdam
Chapeau! Bloemendaal
Hof van Sonoy Blokzijl
Kaatje bij de Sluis Blokzijl
De Stenen Tafel Borculo
Chalet Royal Den Bosch
Seinpost Den Haag
Calla's Den Haag
Avant Garde van Groeninge Eindhoven
De Karpendonkse Hoeve Eindhoven
De Zwaan Etten-Leur
Muller Groningen
Cheval Blanc (+1) Heemstede
Boreas Heeze
Spandershoeve Hilversum
Toine Hermsen Maastricht
Château Neercanne Maastricht
Le Marron (+1) Malden
De Gieser Wildeman Noordeloos
De Lindehof Nuenen
D'n Dillegaard Nuth
De Wanne Ootmarsum
Cordial Oss
Brouwerskolkje Overveen
Hermitage Rijsoord
Paul van Waarden Rijswijk
La Vilette Rotterdam
Parkheuvel (-2) Rotterdam
Merlet Schoorl
Wollerich Sint-Oedenrode
Aubergine Steyl
Château St. Gerlach Valkenburg
Valuas Venlo
Savelberg Voorburg
De Treeswijkhoeve Waalre
't Raethuys Wateringen
Bretelli (+1) Weert
Brienen aan de Maas (+1) Well
Mario Uva Wijdewormer
Katseveer Wilhelminadorp
Het Reymerswale Yerseke
't Schulten Hues Zutphen
Idylle Zweeloo

 

Sterrennieuws 2005 - 2006

Restaurant Oud-Sluis in het Zeeuwse Sluis gaat in de nieuwe Michelin-gids van twee naar drie sterren. Nederland heeft daardoor nu zijn derde drie-sterrenrestaurant. Restaurant Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle werden al eerder met drie sterren bekroond en hebben die in de nieuwste editie van de Michelin-gids behouden.

Chef-kok Sergio Herman van Oud-Sluis ziet de toekenning van de derde ster als een beloning voor hard werken. "Je weet niet wat je overkomt." Herman werkt vijftien jaar bij Oud-Sluis, een gelegenheid gespecialiseerd in vis- schaal- en schelpdieren met Japanse en mediterrane invloeden. De specialiteit is volgens Herman de Zeeuwse platte oester, die op zes manieren wordt bereid, warm en koud.  "Dat is heel bijzonder."

De extra ster heeft volgens Herman te maken met de uitzonderlijke keuken. "We hebben een eigen stijl en een bijzondere presentatie en de toevoeging van kruiden en specerijen zorgen voor vernieuwing." Het restaurant kreeg eerder dit jaar de meeste punten in de GaultMillau-restaurantgids, waarvan voor het eerst een aparte editie voor Nederland uitkwam. Oud-Sluis is onlangs ook door de gids Lekker uitgeroepen tot het beste restaurant.

La Rive in Amsterdam moet een ster inleveren en houdt er nog één over. Voor het restaurant in het prestigieuze Amstel Hotel kwam het nieuws onverwacht. "We zijn er nog niet goed van doordrongen en ontzettend teleurgesteld",zegt eigenaar H. Bosch. "We hebben ook niets van Michelin gehoord. Een jaar geleden zeiden ze nog dat we hoogstwaarschijnlijk naar drie sterren zouden gaan."

Ron Blaauw in Ouderkerk aan den Amstel gaat van één naar twee sterren. Onder meer de Seinpost in Scheveningen, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, Tante Koosje in Loenen en De Gieser Wildeman in Noordeloos staan dit jaar met een ster in de gids.

Chef-kok P. Postma van restaurant Kaatje bij de Sluis is dolgelukkig. "Dat we binnen een jaar weer terug zijn, is bijna niet te bevatten." Hij werkte bij het restaurant als souschef toen het jaren geleden nog twee sterren had. Het restaurant raakte die echter kwijt. "Ik heb de zaak november vorig jaar met maître Hovenkamp overgenomen. Nu zitten we weer op de juiste weg."

Restaurants Sichuan Food en Van Vlaanderen, beide in Amsterdam, en De Hoefslag in Bosch en Duin zijn vanaf nu sterloos. Ze worden nog wel vermeld in de gids. Dat geldt niet meer voor Le Sapiche in Gulpen, De Grië in Oosterend en Der Bloasbalg in Wahlwiller.

De Michelin-gids 2006 ligt vanaf 1 december in de winkels, twee  maanden eerder dan gebruikelijk. Daarmee willen de makers "tegemoetkomen aan de wens van consumenten".

 

2005

Chefkok Robert Kranenborg van restaurant Le Cirque in Scheveningen heeft zijn Michelin-ster terug. De chef verloor de ster twee jaar geleden toen zijn restaurant Vossius in Amsterdam failliet ging. 

De topchef, die eerder ook de keuken van het Amstel Hotel bestierde, werkt sinds begin 2004 bij Le Cirque, het restaurant dat bij het Circustheater hoort. Andere Michelin-winnaars zijn De Zwethheul in Schipluiden en De Lindenhof in Giethoorn. Zij gaan van één naar twee sterren. 

Dat is bekendgemaakt tijdens de European Fine Food Fair in Maastricht. Dit jaar werden voor de honderste keer in Nederland de Michelinsterren uitgereikt.

Culinair mekka
Onder de verliezers is Vermeer in het centrum van Amsterdam dat van twee naar één ster is gegaan. Er is ook een aantal restaurants dat niet meer op de prestigieuze lijst voorkomt als De Echoput in Apeldoorn (verbouwing), Kaatje bij de Sluis in Blokzijl (nieuwe eigenaar) en Onder de Boompjes in Roermond (faillissement).

Onder de nieuwkomers zijn het Amsterdamse Okura, Karel V in Utrecht en De Kromme Watergang in Breskens. Parkheuvel in Rotterdam, dat in 2002 Nederland voor het eerst op de culinaire kaart zetten door drie sterren in de wacht te slepen, behoudt dit prestigieuze aantal. Ook de Librije in Zwolle, dat vorig jaar de derde ster binnenhaalde, hoeft er geen in te leveren.

Identiteit
Scheidend hoofdinspecteur voor Michelin Benelux, Paul van Craenenbroeck is enthousiast over de Nederlandse keuken in de nieuwe gids. "Nederland ontwikkelt een echte culinaire identiteit die binnen Europa steeds meer wordt opgemerkt."

De 58-jarige Belg neemt na 22 jaar afscheid van Michelin Benelux. Hij gaat met 'vroegpensioen', zoals de Belgen zeggen. Hij werkte vijf jaar als inspecteur en de laatste 17 jaar als hoofdinspecteur van de Rode Gids Benelux, de restaurantbijbel voor Nederland, België en Luxemburg.

Bron:NOS
 

 3 ***  restaurant restaurants

  • PARKHEUVEL
  • DE LIBRIJE

 2 **michelin restaurants

  • BELUGA
  • LA RIVE (HOTEL AMSTEL)
  • DE LINDENHOF  
  • DE BOKKEDOORNS  
  • ZWETHHEUL  
  • OUD SLUIS

 1*michelin restaurant

  • AVANT-GARDE
  • BOREAS
  • BRASSERIE LA VILETTE
  • CALLA'S
  • CHALET ROYAL
  • CHAPEAU!
  • CHATEAU NEERCANNE
  • CHRISTOPHE
  • CORDIAL
  • DA VINCI
  • DE BOKKEPRUIK
  • DE ECHOPUT
  • DE GRIË
  • DE HEEREN VAN HARINXMA
  • DE HOEFSLAG
  • DE KARPENDONKSE HOEVE
  • DE KROMME DISSEL
  • DE LEEST
  • DE LEUF  
  • DE NEDERLANDEN
  • DE ROGGEBOT
  • DE STENEN TAFEL
  • DE WANNE
  • DE ZWAAN
  • DER BLOASBALG
  • HERBERG ONDER DE LINDEN
  • HERMITAGE
  • HET KOETSHUIS
  • IDYLLE
  • IMKO'S
  • IN DE'N DILLEGAARD
  • IN KASTEELTJE HATTEM 
  • JULIANA
  • 'T SCHULTEN HUES 
  • KORIANDER
  • LAI SIN'S
  • LE SAPICHE (vanaf 25-01-2005 gesloten. Chef-kok naar Scholteshof (B)
  • MARIO UVA
  • MERLET
  • MULLER
  • NOLET-HET REYMERSWALE
  • 'T NONNETJE 
  • OLIVIO
  • PAUL VAN WAARDEN RESTAURANT
  • RESTAURANT APICIUS
  • RON BLAAUW   
  • SAVELBERG
  • SICHUAN FOOD
  • SCHATHOES VERHILDERSUM  
  • SPANDERSHOEVE
  • TOINE HERMSEN
  • TOUT A FAIT
  • VAN VLAANDEREN
  • VOSSIUS
  • WOLLERICH
  • YAMAZATO
  • KASTEEL HEEMSTEDE  
  • ST. GERLACH  
  • KAREL V  
  • LATOUR  
  • DE KROMME WATERGANG  
  • LE CIRQUE  
  • WOLFSLAAR  
  • HOF VAN SONOY  
  • VERMEER  
  • CIEL BLEU RESTAURANT  





© 1993-2017 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid