Das: Meles meles

 

 
De das behoort tot de familie van de marterachtigen.
Hij heeft een lengte tot ongeveer 1 meter, zijn gewicht ligt tussen de 12 en 15 kilo en kan zo'n vijftien jaar oud worden. Opvallend is zijn zwart-witte koptekening en zwarte kraaloogjes. De vacht van de das heeft een grijsachtige kleur en is stug. Op de borst, buik en poten is de vacht dunner en zwart. Er zijn ook bruinachtige en gelige exemplaren. 

Dassen laten zich zelden zien omdat hun leven zich grotendeels onder de grond afspeelt. Onder de grond graven dassen met hun sterk gespierde voorpoten met grote klauwen hun burcht, een netwerk van gangen en en kamers van meerdere verdiepingen.

Overal waar het heuvelachtig is en voldoende begroeiing aanwezig is zal de das een burcht bouwen. Elk hol of kamer wordt bekleed met droog gras, varens en mos en wordt regelmatig ververst omdat dassen proper zijn op hun burcht. 

In elke burcht woont een familie dassen, een mannetje en vrouwtje blijven hun leven lang samen. Maar in ons land komt het heel veel voor dat een van de twee wordt aangereden. Door de verkeerssterfte is hun gemiddelde levensverwachting nog maar zo'n vijf jaar. 's Nachts speuren dassen naar voedsel, kevers, muizen, regenwormen, fruit, planten, en alle soorten graan. Zijn voedsel vergaart de das in houtwallen, heggen, beken, poelen, sloten en in het bos. 

Rondom februari maart werpen de vrouwtjes hun jongen (2 tot 3) in een speciale kraamkamer die bekleed is met droog gras, varens en mos. In het najaar als de jongen zelfstandig zijn zullen ze hun ouderlijke huis verlaten om elders een burcht te stichten.
 

 

Das dassen dassenburcht burcht marterachtigen

 

 

 

 

1993-2017 Moeder de Gans -- Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid --